Precision nutrition and nutriomics
Description
This austral summer course focuses on developing topics in nutrition and health with emphasis on personalized (individualized) and precision (multifactorial) nutrition. Topics will include original presentations of nutrition-related scientific data on topics related to chronic diseases such as obesity, diabetes, cardiometabolic disorders and cancer. In addition, the course program will include a series of keynote presentations on personalized nutrition and nutriomics topics by international scientists and researchers emphasizing the applications of precision nutrition supported by genomic, epigenetic, transcriptomic, metagenomic and metabolomic methods and their bioinformatics integration for their application in the nutrition-health relationship.
ORGANIZING COMMITTEE
- J. Alfredo Martínez, IMDEA Alimentación
- Lidia Daimiel, IMDEA Alimentación
- Alberto Dávalos, IMDEA Alimentación
- Moisés Laparra, IMDEA Alimentación
- Begoña de Cuevillas, IMDEA Alimentación
- M,. Puy Portillo, University of the Basque Country
- Sergio Polakof, University of Clermont-Auvergne
- Louis Pérusse, Laval University
- David M Mutch, University of Guelph
- Rosita Gabbianelli, Università degli Studi di Camerino
- Ana Laura de la Garza, Autonomous University of Nuevo León
- Karina dos Santos, Federal University of Rio de Janeiro
- Fermín Milagro, University of Navarra, Spain
- Silvia Lorente, University of Navarra
Executive Secretary: Begoña de Cuevillas
Objectifs
This austral summer course aims to cover the following objectives:
- Introduction to the applications of omics methodologies (genomics, epigenetics, transcriptomics, metagenomics and metabolomics) for their application for healthy metabolism and precision nutrition.
- Presentation of precision nutrition and nutriomics research by young researchers, doctoral students and young postdocs.
- Development of current topics by prestigious nutritionists for their implementation in health maintenance as well as in the prevention and treatment of chronic metabolic diseases.
Activité s'adressant à
- Étudiants universitaires
En collaboration avec
Directeurs
J. Alfredo Martínez
IMDEA Alimentación, Universidad de Valladolid y RINN22
Doctorado en Nutrición, además de farmacéutico y licenciado en Medicina. Ha sido catedrático de Nutrición en la Universidad de Navarra y actualmente en la Universidad de Valladolid. Es director del Programa de Nutrición de Precisión de IMDEA Alimentación y ha participado en varios ensayos nutricionales (12 proyectos) de referencia en la UE, como DIOGENES, SEAFOODplus, NUGENOB, FOOD4ME, STOP, PREVIEW y SWEET, y en consorcios nacionales como PREDIMED y CIERobn, cuyos resultados y contribuciones conceptuales se han publicado en las revistas médicas y científicas más relevantes, como NEJM, Lancet, Nature Endocrinology, BMJ, AJCN, Circulation, JAMA, Obesity Reviews, etc., con más de 35.000 citas. Ha supervisado a más de 90 tesis doctorales y ha publicado más de 950 artículos en las áreas de Obesidad, Nutrición y Epidemiología Nutricional, incluyendo ómicas nutricionales de precisión (Factor H > 115). Ha sido presidente de la Unión Internacional de Ciencias de la Nutrición (IUNS) y ha recibido varios premios importantes, incluyendo los premios Hipócrates y Dupont.
Maria Puy Portillo Baquedano
UPV/EHU
Conférenciers
Marta Alonso Bernáldez
ADNTRO GENETICS
Dietista-nutricionista y doctora en Nutrigenómica y Nutrición Personalizada. Cuenta con un máster en Biomoléculas y es experta universitaria en genética médica y genómica. Ha sido investigadora en el campo de la nutrición de precisión y ciencias ómicas, realizando tanto trabajo de laboratorio aplicando técnicas de biología molecular, como de consulta asistencial de nutrición. También ha trabajado en el diseño de algoritmos de personalización y evaluación de dietas, y en el desarrollo de nuevas formulaciones enfocadas en el síndrome metabólico. Ha participado en proyectos de investigación tanto nacionales (METAINFLAMACION, FACINGLCOVID) como internacionales (PRIMA, PREVENTOMICS). Actualmente lidera el desarrollo del software N-GENE (n-gene.ai), una herramienta diseñada para integrar la genética en la consulta de los profesionales de la salud.
Nuria Amigó
Elisa María Barrón Cabrera
UAS
Elisa María Barrón Cabrera es Doctora en Ciencias en Biología Molecular en Medicina por la Universidad de Guadalajara, y licenciada en Nutrición por la Universidad Autónoma de Sinaloa. Actualmente, es miembro del Sistema Nacional de Investigadores Nivel 1 e Investigadora Honorífica del Sistema Sinaloense de Investigadores y Tecnólogos. La Dra. Barrón Cabrera se ha desempeñado en líneas de investigación en genómica nutricional y respuestas moleculares al ejercicio. Ha realizado estancias de investigación en la Universidad de Navarra, España y en la Universidad de Sao Paulo, Brasil. Ha dirigido tesis a nivel pregrado y posgrado, así como realizado publicaciones en revistas internacionales indexadas y participado en congresos nacionales e internacionales.
Ellen Blaak
Metehan Cifdaloz
Gonzalo Colmenarejo
Arnaud Courtois
Amanda Cuevas
IMDEA
Lidia Daimiel Ruiz
IMDEA Food
Alberto Davalos
IMDEA Food Institute
Begoña de Cuevillas García
IMDEA Alimentación
Ana Laura de la Garza Hernández
Universidad Autónoma de Nuevo León.
Baukje De Roos
Alberto Diaz-Ruiz Ruiz
IMDEA Food
Karina Dos Santos
Universidad de Rio de Janeiro
Capel Frederic
UCA-INRAE
Rosita Gabbianelli
Carmen Ivorra
Moisés Laparra
Eliane Lopes Rosado
Silvia Lorente Cebrián
Laura Judith Marcos Zambrano
IMDEA Alimentación
Pedro Miguel Mena Parreño
University of Parma
María Begoña Muguerza Marquínez
Louis Pérusse
Sergio Polakof
Human Nutrition Unit - INRAE
Oscar Omar Ramos López
Universidad Autónoma de Baja California
Dr. Omar Ramos-Lopez is graduated in Nutrition, with a PhD in Molecular Biology in Medicine, and a postdoctoral in Precision Nutrition. At the national level, Dr. Ramos-Lopez is member of the National System of Researchers of Mexico (level 2), member of the Mexican Society of Nutrition and Endocrinology, member of the Mexican Academy of Sciences, and member of the Baja California Academy of Sciences. At the International level, Dr. Ramos-Lopez is member of the American Society for Nutrition, and member of Sigma Xi, The Scientific Research Honor Society. Dr. Ramos-Lopez is currently a full-time research professor at the Autonomous University of Baja California. His scientific production consists of 81 scientific publications in indexed journals, 4 book chapters from highly prestigious publishers (Elsevier), and about 1400 citations, with an H-index of 22 (scopus). He has also served as guest editor of journals such as Nutrients, Frontiers in Endocrinology, Frontiers in Nutrition, Lifestyle Genomics, and Healthcare.
Ricardo Ramos Ruiz
Elizabeth Tejero
INMEGEN, México
Alberto Valdés
Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
Dr. Alberto Valdés received his PhD in Biology and Food Sciences from UAM in 2016 (UAM Extraordinary Doctorate award). He was a Post-Doctoral researcher at Uppsala University (Sweden, 2016-2018), the University of Alcalá (Spain, 2018-2020), the NIH West Coast Metabolomics Center at UC Davis (USA, 2019-2020) and the Foodomics Laboratory at CIAL-CSIC (Spain, 2020-2024). Currently, he is a Tenured Scientist at CSIC and co-Director of the Metabolomics Platform at CIAL (UAM+CSIC). He has participated in 13 research projects in competitive calls, being PI of a “Programa Momentum CSIC” (InteligenCIAL) and leading the CSIC’s task of a EU-EIC-Pathfinder project (CORENET). He has been involved in 10 research contracts and different teaching tasks at Uppsala University, University of Alcalá and CIAL. His area of expertise combines the fields of Food Science and Technology, Biology, Analytical Chemistry and Bioinformatics/Chemometrics. His research focuses on the development, application and integration of omics technologies and bioinformatics tools to investigate complex biological systems, such as foods, food by-products and samples of human and animal origin. His work has resulted in 62 scientific articles and 12 book chapters.
Docteur en médecine (Université de Barcelone). Doctorat en recherche en médecine clinique (Universitat Rovira i Virgili). Professeur titulaire de recherche en santé à l'Université de Guadalajara (Mexique). Membre de l'Académie mexicaine des sciences. Multiples postes de responsabilité institutionnelle. Responsable du corps académique consolidé UDG-454 depuis 2013. Directrice de thèse : 12 doctorants, 13 masters, 38 diplômés. Plusieurs séjours internationaux (Espagne -URV, UAM, UMu, UVa-, Suède, France -MNHN-, USA -MIT-). Plus de 100 articles scientifiques publiés (73-Scopus) ; éditeur/auteur de livres. H-index=32. ORCID : 0000-0003-0680-0802
José Luis Santos Martín
Pontificia Universidad católica de Chile
Tarifs inscription
Matrícula Online en directo - ZOOM | jusqu'au 07-03-2025 |
---|---|
65,00 EUR | |
45,00 EUR | |
45,00 EUR |
Lieu de l'événement
En direct en ligne