Euskal gastronomiaren erronkak, komunitatea, bikaintasuna eta jasangarritasuna
Azalpena
Euskal gastronomiaren garapen jasangarria ardatz duen formakuntza eta topaketa proposamena da hau.
Garapen jasangarria eta elikadura burujabea, egungo gizarte zein molde berrietan, nola landu hizpide izango duen topaketa.
Euskal gastronomiak bizi duen egoera kontuan izanik jakintza elkarbanatzeko plaza izango da hau. Bertan, sektoreko aditu desberdinek ikuspegi zabal eta ekintzaile baten bitartez eukal gastronomiaren erronkak landuko dituzte era kolaboratibo batean.
Besteak beste ondorengo gaiak landuko dira.
- Euskal gastronomiaren garapen jasangarria sustatzeko mugarriak
- Gizarte koesioa eta kontsumo molde berrien erronkak
- Elikadura burujabea nola landu euskal gizartean
- Jatetxeak eta lurralde garapena, onurak zein aukerak.
Hizlarien artean 5 esparru nagusi garatuko dira.
- Landa garapena, agronomia eta kultura.
- Euskal gastronomiaren garapena, gizarte eta kultura ikuspegiz.
- Jatetxeak eta garapen jasangarria.
- Elikadura burujabe baten urratsak.
- Gazteak eta euskal gastronomia, erronkak eta aukerak.
Helburuak
Euskal gastronomiaren garapen jasangarria sustatzeko mugarriak. Komunitatea nola indartu. Gastronomiaren baitan gizarte eragile eta aktibo nagusien kolaborazioa sustatzea. Belaunaldi desberdinen arteko kohesioa eta transmisioa lantzea.
Gastronomia jasangarria eta burujabea eta kontsumo molde berrien erronkak. Kalitatezko eta artisau produktuaren etorkizuna. Sukaldari eta ekoizleen arteko elkarlana.
Jatetxeak eta lurralde garapena, onurak zein aukerak.
Gastronomiaren bikaintasuna, ibilbidea, egoera, belaunaldi berriak, bertako bezeroa, bisitaria
Euskal gastronomiaren posizionamendua: diagnostikoa, erronkak eta aukerak
Jarduera nori zuzenduta
- Publiko orokorra
Programa
2023-09-07
Inaugurazio instituzionala. Parte hartzeko ordena:
Elikadura Erronkak
- Bittor Oroz Izagirre | Eusko Jaurlaritza - Viceconsejero de Agricultura, Pesca y Política Alimentaria
- Joxe Mari Aizega Zubillaga | Basque Culinary Center - Director General
Jardueraren zuzendaritzaren aurkezpena
MANTALA - Euskal gastronomiaren erronkak, komunitatea, bikaintasuna eta jasangarritasuna. Aurkezpena.
- Imanol Zubelzu Lacunza | Mantala - Koordinatzailea
Mahai ingurua: “Gastronomia jasangarria eta burujabea eta kontsumo molde berrien erronkak. Kalitatezko eta artisau produktuaren etorkizuna. Sukaldari eta ekoizleen arteko elkarlana.“
- Jakoba Errekondo | Agronomoa
Mahai ingurua: “Jatetxeak eta lurralde garapena, onurak zein aukerak“
- Aitor Buendía | EITB - La ruta slow (Moderatzailea)
- Julen Baz | Garena Jatetxea - Sukaldaria
- Lorena Gómez Martín | Gozogileak - Presidenta
- Aitor Arregi Artano | Elkano Jatetxea
Pausa-café
Mahai ingurua: “Gastronomiaren bikaintasuna, ibilbidea, egoera, belaunaldi berriak, bertako bezeroa, bisitaria“
- Imanol Zubelzu Lacunza | Mantala - Koordinatzailea (Moderatzailea)
- Pedro Subijana Reza | Akelarre - Sukaldaria
- Amaia Arguiñano Ameztoy | Bodega K5 - Directora
- Lara Martin Martin | Mina Jatetxea - Sukaldaria
Mahai ingurua: “Euskal gastronomiaren garapen jasangarria sustatzeko mugarriak. Komunitatea nola indartu. Gastronomiaren baitan gizarte eragile eta aktibo nagusien kolaborazioa sustatzea.“
- Josu Garaialde | HAZI Fundazioa - Garapen zuzendaria (Moderatzailea)
- Joxe Mari Aizega Zubillaga | Basque Culinary Center - Zuzendari Nagusia
- Xabier Zabaleta Kortazar | Aratz Jatetxea - Sukaldaria
- Mari Mar Churruca Academia | Academía Vasca de Gastronomía - Presidenta
- Roberto Ruiz Aguinaga | HIKA Jatetxea - Sukaldaria
Itxiera
- Imanol Zubelzu Lacunza | Mantala - Basque Culinary Center - Koordinatzailea
Zuzendariak
Imanol Zubelzu Lacunza
Mantala - Basque Culinary Center
Hizlariak
Joxe Mari Aizega Zubillaga
Amaia Arguiñano Ameztoy
Aitor Arregi Artano
Julen Baz
Aitor Buendía
Mari Mar Churruca Academia
Jakoba Errekondo
Paisajista eta agronomoa. Bizi Baratzea proiektuko kidea eta baratzegintzari buruzko hainbat libururen egilea.
Josu Garaialde
• Albaitaritzan lizentziaduna Zaragozako Unibertsitatean (Espainia). • Proiektuen kudeaketako unibertsitate-aditua. Ekonomia eta Enpresa Zientzien Fakturak, UNED. Madril (Espainia) • KDa (Nekazaritzako Elikagaien Enpresen Zuzendaritza): San Telmo Business School. Sevilla (Espainia) • Landa Garapeneko eta Enpresa Jarduera Berrien Sustapeneko teknikaria Gipuzkoako hainbat erakundetan (Behemendi, Itsasmendikoi), 1994tik 2008ra arte. • Zestoako (Gipuzkoa) Basatxerri SLko zuzendari kudeatzailea 2008tik 2017ra. • Hazi Fundazioko Marken eta Merkatuen Arloko arduraduna, Vitoria-Gasteiz (Euskadi), 2017tik 2020ra • Hazi Fundazioko (Vitoria-Gasteiz, Euskadi) Sustapen Sektorialeko zuzendaria, 2017tik gaur egun arte, Euskadiko kalitate bereiziko marka publiko guztiak garatzeko eta kudeatzeko erantzukizunarekin (Eusko Label, Txakolinaren Jatorri Deiturak, Euskal Sagardoa, Ekoizpen Integratua, Animalien Ongizatea,...).
Lorena Gómez Martín
Gipuzkoako Artisau Gozogileak
2001az geroztik, txokolatearen munduan dihardu Donostiako Maitiana Bonbonerian. 2018tik gastronomia gozoaren presidentea da Euskadin, eta bere helburua artisau gozoaren munduari dagokion ospea itzultzea da, hazteko estrategia bati jarraituz. Dagoeneko ezagunak dira txokolatezko Gernika edo Pasaian ekainean nabigatu zuen txokolatezko bale-txalupa sortu zutelako.
Lara Martin Martin
Bittor Oroz Izagirre
Desde 2012 ostenta el cargo de Viceconsejero de Agricultura, Pesca y Política Alimentaria en el Gobierno Vasco. Es Presidente de centro tecnológico experto en innovación marina y alimentaria AZTI, del Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Tecnológico NEIKER, de la Fundación HAZI para el Desarrollo Rural, Litoral y Alimentario, y de la Fundación Vasca para la Seguridad Agroalimentaria ELIKA, sociedades que trabajan para impulsar la competitividad y la sostenibilidad del sector primario, alimentario y del medio rural y litoral vasco, apoyando su evolución sostenible, la profesionalización de sus trabajadores y la calidad de sus productos. Es también miembro del Consejo Vasco de Ordenación del Territorio, Vicepresidente de la Mesa Interinstitucional sobre Trabajo Temporero del País Vasco y Presidente del Consejo de Administración de Hazilur, destinado a promover actividades empresariales del sector primario, la industria agroalimentaria y el medio rural y litoral.
Roberto Ruiz Aguinaga
Xabier Zabaleta Kortazar
Imanol Zubelzu Lacunza
Imanol Zubelzu Basque Culinary Center
Pedro Subijana Reza
Matrikula prezioak
Aurrez aurre | 2023-05-31 arte | 2023-09-07 arte |
---|---|---|
25,00 EUR | 33,00 EUR | |
- | 47,00 EUR | |
- | 40,00 EUR | |
- | 33,00 EUR | |
- | 40,00 EUR | |
- | 40,00 EUR | |
- | 40,00 EUR | |
- | 40,00 EUR |
Kokalekua
Miramar Jauregia
Mirakontxa pasealekua 48, 20007 Donostia
Gipuzkoa
Miramar Jauregia
Mirakontxa pasealekua 48, 20007 Donostia
Gipuzkoa
Sustainable development goals
2030 Agenda da nazioarteko garapenerako agenda berria. Nazio Batuen Erakundeak onartu zuen 2015eko irailean eta giza garapen jasangarriaren aldeko tresna eraginkorra izan nahi du planeta osoan. Haren zutabe nagusiak dira pobrezia errotik desagerraraztea, zaurgarritasunak eta desberdintasunak urritzea, eta jasangarritasuna bultzatzea. Aukera paregabea eskaintzen du mundua 2030. urtea baino lehen aldatzeko eta pertsona guztien giza eskubideak bermatzeko.
3 - Osasuna eta ongizatea
Bizitza osasuntsua bermatzea eta pertsona guztien ongizatea sustatzea, adin guztietan. Gai gakoak: osasun estaldura unibertsala, sexu eta ugalketa osasuna, trafikoagatik, poluzioagatik eta produktu kimikoengatik istripua izan duten pertsona kopurua txikitzea, amen eta jaioberrien heriotza tasa murriztea, HIESa bezalako epidemien amaiera, hepatitisari eta urak transmititutako gaixotasunei aurre egitea, drogen eta alkoholaren prebentzioa, tabakoaren kontrola.
Informazio gehiago11 - Hiri eta komunitate jasangarriak
Hiriak eta giza asentamenduak inklusiboak, seguruak, erresilienteak eta jasangarriak izatea lortzea. Gai gakoak: sarbidea etxebizitza eta oinarrizko zerbitzu egoki, seguru eta irisgarrietara, garraio sistema egokiak eta jasangarriak, hirigintza inklusiboa, plangintza eta kudeaketa parte hartzailea, kultura eta natura ondarearen babesa, airearen kalitatea, hondakinak, berdeguneak, hiriguneen, hiri inguruen eta landa inguruneen arteko loturak.
Informazio gehiago12 - Ekoizpen eta kontsumo arduratsuak
Kontsumo eta ekoizpen eredu jasangarriak bermatzea. Gai gakoak: baliabide naturalen kudeaketa jasangarria eta erabilera eraginkorra, atmosferara, uretara eta lurzorura askatutako partikula kimikoak murriztea, hondakinak gutxitzea, birziklatzea, berrerabiltzea eta murriztea, jardunbide jasangarriak, erosketa publiko jasangarria, bizimodu jasangarriak, erregai fosilei ematen zaizkien laguntza ez-eraginkorrak arrazionalizatzea.
Informazio gehiago